Beskytt hunden mot flått
Hva er en flått?
Flått er små edderkoppdyr som biter seg fast i huden og suger blod. De finnes vanligvis i naturen mellom mars og oktober. Flått suger blod fra mennesker og dyr. En flått ser ut som en liten edderkopp og er 1-4 millimeter lang. Når flåtten har sugd i seg blod blir den ofte større og grå i fargen.
Hvordan beskytter du deg selv og hunden din mot flått?
Gå gjennom både deg selv og hunden etter hver tur i høysesongen. Ikke glem å sjekke steder som lysken, halsen og nakken, bak ørene og armhulene. Det kan også være greit å behandle hunden med et forebyggende flåttmiddel. Det finnes mange forskjellige typer flåttmidler, både reseptfrie og reseptbelagte.
Her er noen eksempler på flåttmidler for hunder:
- Spot-on - påføres fra engangspipetter direkte på huden i hodebunnen. Virkestoffet spres deretter i talget eller absorberes av kroppen gjennom huden. Dette er et relativt billig alternativ. Ulempen er imidlertid at det er vanskeligere å bli kvitt ved eventuelle bivirkninger!
- Flåtthalsbånd - Halsbåndene skiller ut virkestoffer som tas opp i huden på samme måte som spot-on. Fordelen med et flåtthalsbånd er at de kan fjernes umiddelbart dersom hunden skulle få bivirkninger. Flåtthalsbånd kan kjøpes uten resept i dyrebutikker, hos veterinærer og på apotek. De vanligste flåtthalsbåndene er Scalibor og Seresto.
- Flåtttabletter - Tablettene svelges av hunden og har umiddelbar effekt. Hvor lang effekten er avhenger av tabletten og varierer vanligvis mellom 4-12 uker. Tablettene er reseptbelagte og forskrives av veterinær. Den vanligste bivirkningen er mageproblemer og tretthet, som vanligvis går over i løpet av et døgn. Har du en hund med sensitiv mage kan det være greit å gi tabletten i forbindelse med mat. Bravecto og NexGard er de vanligste flåtttablettene.
Hvilken flåttbeskyttelse er best for akkurat din hund?
Hvilket flåttmiddel som er best for akkurat din hund er avhengig av flere ulike faktorer som rase, pelstype, tidligere sykdommer og nåværende livssituasjon. Ta kontakt med din lokale veterinær, så vil hen anbefale det flåttmiddelet som er best for deg og din hund!
Hunden din har fått et flåttbitt, hva burde du gjøre?
Når du finner en flått, fjern den umiddelbart med en flåttplukker. Risikoen for at hunden får i seg smittestoffer øker jo lenger flåtten blir sittende fast. Ikke klem på flåtten og ikke smør den med noe for å forsøke å kvele den, det kan gjøre at smittestoffer som flåtten kan bære på lettere kommer inn i kroppen. Etter å ha fjernet flåtten, rengjør hudområdet rundt flåttbittet. Bruk såpe og vann eller desinfeksjonsmiddel. Hold øye med bittet i en uke for å se om rødheten forsvinner. Noen ganger kan en liten del av flåtten sitte igjen og en mindre betennelse kan oppstå. Du kan prøve å fjerne det som er igjen med en ren pinsett eller en nål. Men vanligvis tar kroppen seg av det selv og frastøter de resterende delene etter en uke eller så.
Hvilke sykdommer kan hunden min få av et flåttbitt?
I Norge er det hovedsakelig borreliose og anaplasma hunder kan rammes av. Hunder kan også få TBE, men det er uvanlig at de blir syke av viruset. Symptomer på flåttbårne sykdommer kan omfatte tretthet, nedsatt appetitt, feber, stivhet, halthet og generell smerte. Oppsøk en veterinær hvis du merker at hunden din har en redusert allmenntilstand. Tiden mellom smitten og at symptomene viser seg kan variere fra noen dager til flere måneder.